Tuesday, September 22

Kuzi Ayam~

Salam.

Kuzi merupakan satu makanan yang agak famous di kelantan (saya katakan kelantan kerana kawan2 saya yang berasala luar dari kelantan tidak tahu apakah itu kuzi apabila saya bertanya kepada mereka). ia di makan bersama roti jala, menggantikan kuah kari. rasanya agak manis sedikit. menurut ibunda saya, kuzi ini merupakan masakan orang arab apabila menganjurkan aqiqah. aqiqah kan sunat buat masakan manis2... ye la kan.. nak celebrate budak2 yang baru lahir.. kalaupun tak directly tapi still baby lah kiranya..

.:.Ingredients.:.

(first, i must apologize, sukatan untuk bahan2 berikut tiada standard ISO.. jadi kena pandai2 buat balance equation sendiri supaya rasa masakan ini betul2 kaw. second, i must apologize again, sebab menyimpan resepi yang sepatutnya di post ketika raya hari itu untuk sekian lama)
  • ayam serta hati ayam
  • kismis
  • biji gajus
  • bawang besar dan putih
  • ubi kentang
  • halia
  • tomato puree
  • sos tomato
  • susu cair
  • serbuk kuzi
  • minyak sapi
  • garam dan gula
.:.procedure.:.

  1. goreng kismis ketika minyak masih belum panas, diikuti gajus, bawang besar dan putih, ubi kentang secara berasingan. (note: goreng bahan2 ini sekejap sahaja, bukan sehingga garing. dalam bahasa inggeris, goreng disini bukanlah fry tetapi saute)
  2. goreng hati ayam dan juga ayam.
  3. kisarkan bawang besar dan putih yang telah digoreng bersama halia sehingga lumat.
  4. ke dalam satu periuk yang besar, masukkan bahan2 kisar, diikuti tomato puree, sos tomato, susu cair, serbuk kuzi dan minyak sapi.
  5. tambah air sehingga 4/5 penuh.
  6. letak atas dapur dan..pasanglah api, apa lagi.
  7. masukkan garam dan gula secukup rasa. kacau bahan2 tersebut sekali sekala untuk mix semua ingredient kuah. panaskan sehingga solution tersebut mendidih.
  8. masukkan ayam perlahan-lahan. kacau. perlahan-lahan juga, untuk mengelakkan isi ayam itu hancur.
  9. apabila ayam kelihatan sudah lembut, dan agak2 rempah2 solution sudah absorbed kedalam ayam, masukkan ubi kentang serta hati. kacau lagi sedikit.
  10. biarkan sebentar, kemudian masukkan kismis dan bawang goreng. kacau sedikit lagi.
  11. tutup api.
  12. dah, siap. hidang. makan. basuh pinggan lepas sudah makan. periuk2 kuali semua tu, basuh lah juga.

2 comments:

a.N.A said...

erm macam best..... cop ade spelling error..*berasal bukan berasala
.... ilmu baru... saute... serbuk kuzi tu memang namenyer gitu.. kuzi ek...

Amirul said...

huyeah~ memang nama dia kuzi pun. boleh google kalo x caya.. haha
thanx ckp. tp mcm malas nk betulkan balik da.hahaha

"Lihatlah kepada apa yang dikatakan, jangan lihat kepada siapa yang berkata," - Saidina Ali k.w

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails