Friday, December 31

Ini adalah post terakhir aku...

.....untuk tahun ini. ye lah kan, dalam masa beberapa jam lagi sudah masuk tahun lain ataupun dipanggil sebagai tahun baru dalam bahasa kebangsaan.

Salam alayk.

aku tak tahu nak cakap apa pun. saja nak post sesuatu untuk mengakhiri tahun 2010 yang bermakna ini. banyak perkara telah berlaku dalam masa setahun ini. pergi mati lah perkara politik, aku tak nak ambil tahu. tetapi perkara2 yang berlaku kepada diri aku sendiri agak banyak juga. contohnya habis a level selama 2 tahun, dapat result yang ok, dapat masuk imu, dah habis satu sem pun di imu, berjaya hidup sehingga 2 dekad, berjaya drive kereta di hiway sehingga mencecah speed 150km/h, berjaya drive jauh2 seperti dari kedah ke negeri sembilan kemudian ke kelantan, a few heartbreaks, dan sebagainya, yang mana setiap satu daripada perkara2 tersebut aku amat bersyukur.

maka untuk tahun hadapan, 2011, aku berharap perkara yang lebih baik akan berlaku. aku akan menjadi lebih baik dari segala aspek. insyaAllah..

HaPpY NeW YeAr!!

Tuesday, December 14

Exam - Du'aa of the one experiencing difficulty by Sheikh Mishary Rashid

Salam alayk.
difficulty in exams? yeah, we face that all the times. try this! insyaAllah, Allah will make it easy for us.
i just knew this. thanks to syariful bahri. jazakkallah khair.

Wednesday, December 8

Ainul, aku tiru jugok. ikut mu ah.

Salam alayk. 

ini di ambil dari blog ainul mardhiah ubaidillah. dia pun curi dari blog orang lain juga. benda baik, takpe curi pastu share. ahaha.

Baginda Rasullullah S.A.W bersabda: "Apabila telah sampai ajal seseorang itu maka akan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubang-lubang kecil dalam badan dan kemudian mereka menarik rohnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai ke lutut. Setelah itu datang pula sekumpulan malaikat yang lain masuk menarik roh dari lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar. Datang lagi satu kumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik rohnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar. Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan malaikat masuk dan menarik roh dari dadanya hingga sampai ke kerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu."

Abu Bakar R.A. telah ditanya tentang ke mana roh pergi setelah ia keluar dari jasad. Maka berkata Abu Bakar R.A: "Roh itu menuju ketujuh tempat : 

1. Roh para Nabi dan utusan menuju ke Syurga Adnin.
2. Roh para ulama menuju ke Syurga Firdaus.
3. Roh mereka yang berbahagia menuju ke Syurga Illiyyina.
4. Roh para shuhada berterbangan seperti burung di syurga mengikut kehendak mereka.
5. Roh para mukmin yang berdosa akan tergantung di udara tidak dibumi dan tidak di langit hingga hari kiamat.
6. Roh anak-anak orang yang beriman akan berada di gunung dari minyak misik (wangian).
7. Roh orang-orang kafir akan berada dalam neraka Sijjin, mereka diseksa beserta jasadnya hingga sampai hari Kiamat."

Sabda Rasullullah S.A.W :"Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat pada hari mereka keluar dari kuburnya :

1. Orang-orang yang mati syahid.
2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam bulan ramadhan.
3. Orang berpuasa di hari Arafah.

Saturday, December 4

What really grind my gears.

the title is quoted from a movie. family guy presents stewie griffin: the untold story. i don't really know what 'grind my gears' means actually.
and this is not an emotional post. just, know, sharing.

Salam alayk. 

peter griffin, in what really grinds my gears.

you know what really grinds my gears?

people misusing or rather abusing facebook. yeah i know facebook is good. facebook is the place where you meet people. where you can keep in touch with your friends. your old pals. your new pals. your family. your friends far away from where you are right now. friends who study or live or from overseas. but when you add people you don't know just to increase the number of people in your 'friends' list, that, sir, is really annoying. i mean, go ahead if you want to do it. i couldn't care less actually. just don't add me if you don't know me. you don't even bother to know me anyway. i don't see the point in doing that. adding people, that is. and all you do is crappy stuff that facebook provides. do you know how irritating it is to log in to facebook, go to home page to only see useless posts from you? 'whatever-your-name-is is playing this game'. ergh. even worse, you post uninteresting, nauseating pictures of yours. do you how many sins you can collect by just doing that? that's for one. 

you know what really grinds my gears? 

Tuesday, November 16

Berkorban di hari raya korban

Salam aidhil adha 

there are two hari raya in islamic calendar. one being aidilfitri and the other is aidhiladha. as much as kids love hari raya aidilfitri, i, on the other hand prefer the latter. not that i dont like aidilfitri, i mean, who wouldn't, right? but, it's just that aidiladha seems to be more 'appealing' to me, if you know what i mean(if you dont then nevermind). of course, when i was a small boy, i was also in the crowd that became vigorously excited about aidilfitri. because kids just wanna have fun (ini bukan lagu...sape ntah) and fun it is on aidilfitri. you get duit raya, baju raya baru, main mercun etc etc. but as you grow up, you don't get those anymore. even if you do, you don't really feel anything special about it. that is the case for me at least. and as for aidiladha, it is more towards the adults. the adults sembelih lembu or kambing or kerbau or unta. the adults masak many kinds of masakan out of daging and parts of lembu or kambing or kerbau or unta. the adults help in the gotong royong sembelih lembu or kambing or kerbau or unta. the adults do this and the adults do that. 

and one unusual view that you get to see during aidiladha is lembu kena sembelih. yeah, maybe you eat meat everyday, or burger for that matter. but do you see how the slaughter is done?

Monday, November 15

Of friends and annoyance

Salam alayk

i have been receiving a number of questions on formspring which center on annoying friends lately. conflicts. misunderstanding. irritating. pain in the ass. stressful.(i'm pretty sure you get my point already now, dont you?) what should i do, what will you do, what to do and all those advice seeking questions which are posted in a somewhat raging manner. yes, i know. that happens. indeed. friends can sometimes be annoying. it happens. they do stuff to you. yeah. really. 

question is, actually, why

here's a list of plausible reasons. 

  1. different points of view. you might want to read my previous post on this stuff. 
  2. emotionally unstable. or you call it emo for short. some people, when they enter 'emo' mode, they are very highly extremely remarkably incredibly sensitive to the surrounding. a slight bit of anything can annoy them.  thus they annoy people too. just to,u know, make things even. i think. and people dont normally go emo for no reason. problems are usually the trigger.
  3. a way of showing 'affection'. especially those of opposite genders. i know a few guys that transform into a jerk around some girls that they like. and i see the response. girls got annoyed. and they - the guys - are somewhat happy! 
  4. a way of saying 'i dont like you'. yeah, same action, different meaning. but you can spot the difference. if someone doesnt like you, and he annoys you, you can see the disgust or hatred on his face. this, mind you, occurs for a reason too. maybe you are the one annoying them. and they dont like it. so they annoy you back. *duh~*
  5. genetic. this might sound rude in a way, because when you say genetic it means it is inherited from the parents. but....anyway, what i'm trying to say here is that some people are nurtured with that,uh, u know, behaviour. they are not actually born that way, but rather they are grown up with it. 

Saturday, November 13

I'm walking on sunshine

i dont really like the weekends. i mean, not all, but most of them. where nothing is planned. i.e, i dont have anything to do. no activities. it got me depressed. i cant sit at home for long. i might go insane. study? yeah, thats the only choice i have left now dont i? so, i try to study. but then, i cant really study at home too. so i end up sleeping. which gives me headache. when i wake up, that is. and the fact that i sleep through the day means i dont really study. waste of time there. increase the intensity of depression. so i must go out. another problem arises. i dont really have anyone to go out with. therefore restricting me from going out. looking at friends who go out and have fun further depress me. but even if i do go out, i might spend the day having fun. not studying. waste of time there. again. so. yeah. either way, i lose.

Sunday, November 7

Middle Child Syndrom

Salam alayk. yes. another copy and paste stuff. 

The middle or second born child or children often have the sense of not belonging. They fight to receive attention from parents and others because they feel many times they are being ignored or dubbed off as being the same as another sibling. Being in the middle a child can feel insecure. The middle child often lacks drive and looks for direction from the first born child. Sometimes a middle child feels out of place because they are not over achievers and like to go with the flow of things.

Being a middle child would mean they are loners. They really don’t like to latch on to a person in a relationship, there fore they have trouble keeping one due to lack of interest. Not liking to take the limelight for anything, they are not over achievers and just simply work enough work to get by, and typically that goes with school as well as a career. They are however very artistic and creative. If forced to use abilities they will work well, but do not work well under pressure. They often start several projects but rarely keep focused long enough to finish a project. The best career move for a middle child would be along the lines of using their creative. Going into a writing or journalism career, and into a career that they could freely express themselves would be good. Anything that would have hours that are flexible, and projects that frequently changed would be good for a middle born child. Since relationships are not of high importance to a middle child, often times they are alone. However, the best possible match for a middle child would be a last born.

what the deuce?

Wednesday, November 3

Soalan rhetoric.


nak balik rumah tak? 
beli lah tiket balik. kenapa beli tiket movie. 

nak pass exam tak?
pergilah study. kenapa main game.

nak makan makanan iran tak?
pergilah restoran iran. kenapa pergi warung mamak.

nak jadi doktor tak?
buatlah medic. kenapa ambil engineering.

nak kamera dslr tak?
kumpullah duit untuk beli. kenapa beli benda2 yang tak berguna.

nak kahwin tak?
pergilah cari calon. kenapa menyorok dalam bilik.

nak masuk syurga tak?
buatlah benda2 yang patut untuk melayakkan diri. kenapa buat benda2 yang menjauhkan diri. 

Wednesday, October 13

The Mayonnaise Jar

This is another copy and paste stuff. from ainul mardhiah's note in facebook. which she claimed is taken from somewhere else too.

anyway, it's the point that matters. =)

When things in your life seem, almost too much to handle,
When 24 Hours in a day is not enough,
Remember the mayonnaise jar and 2 cups of coffee.

A professor stood before his philosophy class and had some items in front of him.
When the class began, wordlessly, he picked up a very large and empty mayonnaise jar and proceeded to fill it with golf balls.

He then asked the students, if the jar was full. They agreed that it was.

The professor then picked up a box of pebbles and poured them into the jar. He shook the jar lightly. The pebbles rolled into the open areas between the golf balls.

He then asked the students again if the jar was full. They agreed it was.

Saturday, September 11

Hapkido Lagi

Yeah, more on hapkido. cant help it. these are pure awesomeness.
wish i could learn this martial art. 

Thursday, September 9

Ini dia post raya aku

Salam alayk

selamat hari raya aidilfitri - ya, semoga korang dapat menyambut hari raya pada tahun ini dengan selamat. selamat daripada hutang kepada taylor baju raya atau tokey kuih raya, selamat daripada kemalangan jalan raya, juga selamat daripada kemalangan yang diri sendiri yang cari (haah, aku bermaksud nak kata main mercun lah ni). dalam kita berhari raya, dalam kita makan tak kira masa, ingat lah juga kesihatan diri sendiri. makan yang terlampau banyak boleh membawa kepada obesity yang seterusnya boleh menjadi sebab kepada terbentuknya plague dalam saluran darah lalu menyebabkan penyakit jantung. sila berhenti makan apabila korang di ambang kekenyangan. jangan berhenti setelah perut terasa senak. ingat juga iman dan amal yang korang kumpul dan bina selama sebulan berpuasa di bulan ramadhan. jangan buang ke dalam longkang (jangan habiskan pahala amalan gitu je la maksud aku.. as in, jangan usaha buat dosa).

maaf zahir serta batin - maaf zahir bererti minta maaf atas segala kesilapan yang dilakukan di depan muka yang menimbulkan rasa marah atau sedih atau tidak puas hati. manakalan maaf batin pula membawa maksud minta maaf atas segala ketidakpuasan hati yang berlaku yang mana disimpan dalam hati sahaja. maka maaf zahir dan batin merupakan gabungan kepada kedua-dua jenis minta maaf.

Tuesday, August 17

Ini dia post puasa aku

Salam alayk.
entri kali ini akan membincangkan puasa ramadhan. ye lah, semua orang pun dok buat post berkenaan puasa, aku je belum. setakat puasa ni aku asyik dok cerita hal masak je...

Hari ni adalah 17/8/2010 bersamaan 7 ramadhan. wahha, sedar tak sedar, masa berlalu dengan begitu cepat sekali. dah seminggu kita puasa. persoalannya, bagaimanakah puasa kita tersebut? adakah kita telah benar2 berpuasa selama seminggu ataupun hanya tidak makan dan minum selama seminggu? sesungguhnya amat rugilah kita kalau sekadar lapar dan dahaga semata.

Monday, August 16

Sunquick Chicken


selamat juga berpuasa buat hari ke6.
macam mana puasa so far? jom cek balik. were u fasting or just skipping meals? 

ini resepi yang mak aku obtain daripada tok guru dia. dan dia sendiri pun belum pernah try buat. so aku 'gori' la, bak kata ore kelate. wahaa..

Ingredient :

sunquick oren
tomato puree
gula dan garam
corn starch
bawang putih

Sunday, August 15

Point of view

Salam alayk. 
setelah 20 tahun aku hidup di dunia yang fana ini, banyak yang telah aku pelajari dan aku lalui. lihat. dengar. tengok. apa lagi... antara banyak2 benda yang aku dah tengok, lalui, pelajari, alami,ada satu perkara yang dulu aku terlepas pandang. alhamdulillah sekarang Allah bagi kat aku ilham dan buka hijab yang mengaburi pandangan aku tersebut

QUARREL -Have a disagreement over something (wordweb)

ya. quarrel ni kalau di terjemahkan ke bahasa melayu, ia membawa maksud bertengkar (google translate =D )
sinonim: bertekak, bergaduh, berbalah, berselisih pendapat. ok. sedar tak sedar, perkara ini merupakan rutin harian kita sebagai manusia. hari2 kita ...quarrel dengan orang2 yang berdekatan. mungkin over masalah matematik, ataupun ketika hendak mencari jawapan kepada satu soalan chemistry. mungkin juga kerana hendak merancang satu trip ke mana2. kita akan quarrel jugak. tapi dengan baik. maka dipanggil berbincang. fine. aku tak kesah yang tu. yang irritating nya ramai manusia yang suka quarrel pasal satu perkara yang kecil kemudian dibesar2kan. sejurus selepas itu, udara menjadi sangat 'dingin'. masing2 tak mahu mengalah. maka masing2 mula menarik muka. hujung bibir sekan akan kalah kepada tarikan graviti, dahi mula berkerut seolah-olah kerak bumi bergeser yang menunjukkan akan berlakunya gempa bumi dengan 9 kala richter. tak lama kemudian kata2 kesat mula melayang2 di udara. kata yang kesat apabila bergerak di udara yang dingin, friction yang dialami akan menyebabkan keluarnya percikan api, menghangatkan keadaan. maka tangan dan kaki akan menggantikan tugas lidah. ok. cukup description.

Saturday, August 14

Puding Gula Hangus

Salam ramadhan ~
resepi yang ditulis ni resepi asal, tapi yang telah dibuat adalah dengan menggunakan scale factor 1/2. kalau korang rasa nak buat banyak, maka doublekan lah everything. kot mana2 pun, nisbah setiap ingredient perlu fixed.

Bahan2 :

A - 
10 biji telur
3/4 cup gula
1 tin susu cair ideal 
1 cup air suam 

1/2 cup gula 

you say, He says

Salam Alayk.
ini pernah dibaca di mana2 dulu, tapi lupa. tapi yang ini di copy dan paste daripada blog PSC INTEC (teruskan usaha murni kalian. jazakumullahu khairan )  =)


I asked Allah to take away my habit.
Allah said,No. It is not for me to take it away, but for you to give it up...

I asked Allah to grant me patience. Allah said, No. Patience is a byproduct of tribulations; it isn't granted, it is learned.

I asked Allah to give me happiness. Allah said, No. I give you blessings; Happiness is up to you.

I asked Allah to spare me pain. Allah said, No. Suffering draws you apart from worldly cares and brings you closer to me.

I asked Allah to make my spirit grow. Allah said, No. You must grow on your own! , but I will prune you to make you fruitful.

Saturday, August 7

Kenapa susah2 hilangkan kesenangan untuk dapatkan kesenangan?

Pak Ali (bukan nama sebenar) merupakan seorang nelayan professional. jika dibandingkan dengan kawan2nya, tiada siapa mampu menandingi skill pak ali menangkap ikan. dari menebar jala hingga lah bergelut dengan ikan2 yang bersaiz gergasi seperti ikan keli wels. memang hebat pak ali ni. dia tinggal berdua-duaan bersama isterinya, Mak Ali (pun bukan nama sebenar juga) di sebuah perkampungan nelayan di salah sebuah negeri di malaysia. semua orang kampung itu sangat menghormati dan menyegani pak ali. sehinggakan ketua kampung, kalau terserempak dengan pak ali, beliau akan...akan....bow.   .........   :| 

memandangkan pak ali ialah seorang nelayan yang sangat mantap, dia mempunyai ramai kawan, yang mana salah seorang daripadanya diberi nama Pak Abu. Pak Abu, kalau hendak dibandingkan dengan pak ali, memang kalah tanpa bertanding-lah. pun begitu, pak abu berada di tempat kedua dalam ranking Nelayan Professional Kampung Nelayan. mereka ni memang akrab sejak kecil lagi. dibesarkan bersama-sama, masuk ke Akademi Nelayan juga bersama-sama, gred juga bersama-sama. malah, mereka pergi haji pun bersama-sama dengan tabung haji. alhamdulillah.....    boleh dikatakan, hampir segala benda yang mereka buat, pasti bersama-sama kecuali perkara2 yang sangat private-lah (aku tak nak describe -pen). disebabkan keakraban ini, mereka sering berganding bahu turun ke laut untuk menangkap ikan. dan apabila mereka ini bekerjasama, pergh, hasil tangkapan mereka sudah pasti akan mengalahkan hasil tangkapan nelayan2 ganas dalam Deadliest Catch di Discovery Channel. mereka pernah di offer untuk didokumentasikan, untuk dimuatkan dalam rancangan tersebut, tetapi pak ali menolak, kerana dia tak tahu cakap omputih. kecek kelate buleh ar siket2 (note: pun begitu, tidak bermakna pak ali tinggal di kelantan. orang arab mesir pon boleh cakap kelantan apa..)

pada suatu hari minggu, seperti biasa, pak ali tidak turun ke laut. hari minggu adalah hari untuk dia beristirahat. duduk2 ambil angin di wakaf yang terbina berdekatan rumahnya yang..ok-lah juga, tak usang sangat. duduk2 bersama mak ali, melihat daun2 kelapa menari ditiup bayu laut. kadang-kadang buah kelapa gugur ke bumi. itu pun diorang tengok juga. yelah kan, astro takde, nak tengok apa lagi. duduk2 menghisap rokok daun sambil membaiki jalanya yang diberi nama Ali. biasalah, setelah seminggu bekerja kuat, Ali pasti akan 'luka' di sana sini. dan pada hujung minggu lah dia di service supaya mampu berkhidmat untuk pak ali sepanjang minggu hadapan. kadang-kala pak abu datang ke wakaf pak ali untuk minum kopi cap kapal api ataupun teh cameron highlands bersama2nya. sambil menikmati air, mak ali selalunya akan menghidangkan scone ataupun apple pie ataupun custard pudding untuk mereka berdua. tetapi pada hari itu, mak ali menghidangkan cucur udang sahaja, dibuat dari hasil tangkapan udang mereka semalam. setelah lama angin menjadi background music mereka tanpa bunyi lain, pak abu memecahkan kesunyian dan memulakan dialog. 

"kita ni pak ali, dah lama jadi nelayan," 
"emm. betulbetulbetul," jawab pak ali ringkas
"sejak dulu lagi, kita asyik dok tangkap ikan. lama dah." sambung pak abu lagi. pak ali hanya menjeling kawannya, hairan. 
"lama dah kita jadi nelayan ni pak ali...." 
"kau nak cakap apa sebenarnya ni? nak pencen ke? " pak ali memotong sebelum sempat pak abu menghabiskan ayatnya.
mata mereka berdua bertemu. senyap. 2 saat kemudian mereka tertawa terbahak2 tanpa sebab. penulis juga tidak tahu mengapa. tapi takpe lah, mereka orang lama dan juga sudah berkawan lama. mesti ada sebabnya tu. mak ali yang ralit melayan lagu system of a down menggunakan sony walkman yang dimenanginya dalam satu cabutan bertuah langsung tidak mengendahkan kedua2 lelaki tersebut. kepalanya terhangguk2 mendengar lagu toxicity. DISORDER! DISORDER! DISORRRDE~R! 

"kau tak nak beli bot baru ke? yang lagi besar," pak abu bertanya setelah ketawa mereka reda.
"buat apa beli bot baru? bot tu boleh pakai lagi. bot besar buat apa?" 
"kalau beli bot besar, boleh tangkap ikan lagi banyak," 
"buat apa tangkap ikan lagi banyak? tak cukup ke yang selalu dapat?"
"kalau tangkap ikan lagi banyak, lagi banyak ikan boleh jual, lagi banyak dapat duit," jawab pak abu tanpa menghiraukan soalan kedua pak ali tadi.
"buat apa duit banyak?" tanya pak ali, masih tidak berpuas hati.
"kalau ada duit banyak, boleh beli bot yang lagi besar, 2 3 buah, lepas tu lagi banyak dapat ikan, lepas tu banyak boleh jual, lepas tu dapat banyak duit, lepas tu boleh tambah bot lagi, lepas tu..."
"tak payah la susah2 pak abu," sekali lagi, pak ali mematahkan hujah pak abu di tengah2 jalan. 
"laaa, nanti senang hidup kau pak ali.." kata pak abu, penuh harapan. 
"aku dah hidup senang dah sekarang ni. buat apa aku nak susah2 hilangkan kesenangan yang aku ada untuk dapatkan kesenangan?" tanya pak ali.
zreett~ ternyata pak abu terdiam seribu bahasa. tajam benar soalan pak ali. setajam muncung ikan todak. 

hah, cuba korang jawab soalan last pak ali tadi. kenapa susah2 hilangkan kesenangan untuk dapatkan kesenangan? korang pun sama dengan angan2 pak abu. korang study sungguh2, lepas upsr masuk skolah menengah, sungguh2 lagi, pas pmr. pstu sungguh2 untuk spm, lepas tu masuk university, susah payah lagi, kerja. susah payah lagi, nak naik gaji and the cycle continues. korang nak kejar apa sebenarnya? apa matlamat korang? kalau tak belajar kan dah senang hidup. boleh rilek je. kenapa korang susah2 hilangkan kesenangan ni untuk dapatkan kesenangan hidup yang tak tahu mana ending nya? hoho. sila jawab ye. kalau ada reply, post ini mungkin akan ada second part, berdasarkan jawapan korang. 


Tuesday, August 3


Salam. pertandingan tilawah alquran peringkat kebangsaan kali ke 52 suda tamat.

berikut result nye -
 qari :
1- mesir
2- malaysia
3- filipina

1- pakistan
2- brunei
3- filipina

too bad malaysian qariah only came in at 4th place. though i thought she recited quite nicely. and then 5th was indonesia punya qariah.

Friday, July 30


Salam. hari ni aku tengok tilawah lagi, macam malam2 sebelumnya. tapi hari ni, ada sorang peserta tu nak masuk ke tempat duduk dia kena ada orang escort. seorang pak arab . pelik dah nampak, apsal kena ad orang tunjuk jalan pulak. tolong bukak quran lagi tu. lepas tu, bila dia dah duduk dan nak mula baca, aku nampak mata dia macam pelik sikit. tak terbuka. bila dia mula baca, tangan dia sentiasa kat quran, meraba2.
maka, kalau assumption aku  dan mata aku tak salah, ya Allah.. dia tu buta dan baca quran guna braille.
dia baca best.

my point being, subhanallah, orang buta pun boleh baca quran dengan lancar, best, siap masuk pertandingan tilawah lagi tu. peringkat kenagsaan. kita yang tak buta ni macam mana? tak boleh masuk pertandingan pon takpe, asal boleh baca, kita baca ke quran hari2?

Thursday, July 29

Orang arab panda cakak kelatang

Salam. setelah sekian lama kelas ini ditutup akibat ada kelas yang lebih penting, maka kelas ini sekali lagi dibuka... pada hari ini, kita akan tengok satu video yang menarik..

bereh. hari ni kawe tok se kecek banyok. kito denga ore laen pulok kecek. ganah kakloh dio ni weh,
kawe tengok mulo2 tok cayo gok, tapi gak, ado ore tv3. narak nok nipu dop? ni ore arab mesir, tapi gak kecek klate, pergh... tok bunyi slang arab lasung. dengar r deh. tok pehe buleh tanyo. kalo tok pehe ayat kawe ni pun buleh tanyo. haha..



so i found a new martial art on the net. this one is called hapkido. never heard of it before. its origin is korea. i don't know much, but this one seems interesting. watch the demo. of course, it is already planned, thus the coolness. practical or not, it's actually up to the practitioner. i think this one is nice to learn.

"Lihatlah kepada apa yang dikatakan, jangan lihat kepada siapa yang berkata," - Saidina Ali k.w


Related Posts with Thumbnails