Saturday, October 18

.:: Hati ::.

" hati ibarat lautan, ia mampu menenggelamkan apa-apa shj yg diletakkan di permukaannya. dari sekecil-kecil kayu hinggalah kereta, sampah atau pun mayat, semua pun boleh, "

begitulah yg diperkatakan oleh seorang senior dalam satu kuliah maghrib (itu lebih kurang rr.. bukan exactly camtue..) yg pada hakikatnya, aku sendiri pun tidak menghadirkan diri ke majlis ilmu itu due to unforseen circumstances. pun begitu, sahabat aku cerita rr sedikit sbyk ttg apa yg dibincangkan dalam kuliah tersebut. dan aku tertarik la dgn ayat itu, perumpaan yg dinyatakan. hati ibarat laut?

betul. hati memang begitu. boleh terima apa shj. benda baik, benda jahat, benda kecik, benda besar.. semua boleh larut dalam hati as in boleh disimpan dlm hati.. dan byk2 benda inilah yg sebenarnya mampu mengubah seseorang itu.. kalau selalu sgt dgr lagu metal, ataupun selalu sgt tgk violence - bunuh orang, torture gila2 - hati boleh jadi keras. apabila ini berlaku, susah la kita nk mendapat hidayah Allah. apabila da susah, mula la nk jadi babil. x reti bahase.. org cakap x nk dgr and all. oleh sbb itulah, maka kita perlu memasang satu filter kt hati kita.. iaitu filter yg dinamakan akidah islamiah and iman.. tapis benda2 yg nk dimasukkan dlm badan kita.. nk masukkan dlm hati kita.. inilah salah satu cara nk jaga hati..

kenapa perlu jaga hati? sebab..

أَلاَ وَإِنَّ فِي الْجَسَدِ مُضْغَةً


إِذَا صَلَحَتْ صَلَحَ الْجَسَدُ كُلُّهُوَإِذَا فَسَدَتْ فَسَدَ الْجَسَدُ كُلُّهُأَلاَ وَهِيَ الْقَلْبُ
".. ketahuilah! bahawa dalam tubuh ada seketul daging, apabila baik ia maka baik lah keseluruhannya (tubuh itu), apabila rosak ia maka rosaklah keseluruhannya (tubuh itu). ketahuilah, ia adalah HATI. " (riwayat Bukhari dan Muslim)- hadis no 6 dalam hadis 40 -

itulah sebabnya. hati kita yg mengcontrol kita.. jika hati kita baik maka kita pon akn jd baik.. kalo hati kita jahat.. jahatlah kita.. oleh itu, lindungilah hati kita drpd benda2 yg jahat..
wallahualam..

1 comment:

najihah iman said...

"Allah mmpunyai bejana di bumi ini,iaitu hati.Hati yg paling Allah kasihi ialah hati yg paling lembut,paling bersih&paling cekal"-Saidina Ali k.w.h

same2 repair HATI~

"Lihatlah kepada apa yang dikatakan, jangan lihat kepada siapa yang berkata," - Saidina Ali k.w

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails