Monday, October 27

I hate....

1. nice words concerning friends.. for none of them are true. whoever claims 'friends last forever' must be someone who is really desperate. there's no such thing in this modern world nowadays. please stop sending me poems or whatever of its kind about friends. i hate that! my friends left me no matter what i do!
2. waiting .. especially for people. feels like poking the head of that people with thousands of jarum peniti. god gave them brain to think, why can't they think about the people who is waiting for them?
3. selfish.. for this kind of creature provides no benefits to anyone. they are better off dead!
4. exams.. for they took not only my time and objective of learning, they also took my friends away.
5. the word racist .. for it contaminates the mind of people with some bullshit called perpaduan kaum. hell, nk buat benda2 agama pun x boleh.. sket2 ckp racist. bodoh!
6 . yahudi laknatullah!! .. for they have decimated islam and its people. though i know islam will rise someday, but that fact doesn't alter my hatred towards this musuh islam.
7. liars!.. for their stupidity. nk potong2 je lidah org camni and sumbat dlm telinga dier.

i appreciate my friends, they don't appreciate me. not that i care, but it really annoys and disappoints me when my so called friends have so many excuses when it comes to do me a favor. in conclusion, what is a friend?

7 comments:

najihah iman said...

salam ziarah~

"whoever believes in Allah and the Last Day should maintain good relation with his kindred."-(Al-Bukhari and Muslim)

Nana said...

salam
lawanya layout.
love reading ur posts..
=)

Fakir Muhammad said...

Assalamualaikum.. Akhi yg ana kasihi, ana rasa anta pernah mendengar ayat 216, surah al-Baqarah.

“Mungkin kamu tidak menyukai sesuatu padahal ia baik bagimu dan mungkin kamu menyukai sesuatu padahal ia buruk bagimu. Allah mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui.”

Dan mungkin juga anta pernah mendengar kisah Hasan al-Banna mentarbiyah anak usrahnya (ana tak ingat anak usrah atau rakan2nya). Ceritanya ana ringkaskan mcm nih..

Pak cik Hassan kita nih cakap la kat mad’u2 dia. Ayat dia mungkin lebih kurang begini.

“Ok, kita ada rehlah nih. Tempat kita nak pergi best. Ada air terjun. Dekat sana boleh tangkap ikan.” (dan macam2 benda lgi la yg best2. Tapi mustahil la kat mesir ada air terjun kan?? EH, ada ke? Huhu..)

Nway, nak cakap pak cik Hassan nih beria-ria ajak mad’u2 dia dan dia beri harapan dan gambaran tempat yg akan mereka pergi memang best.

So, diorang pun bersiap-siap la. Dah beli brg makanan, dah prepare baju, khemah dan seangkatan dengannya. Then, tiba hari yg dijanjikan, tunggu punya tunggu, bas yg pak cik Hasan dah tempah xsampai2. Lama tunggu. Ada mad’u2 dia yg dah mengeluh, ada yg dah bising2, dan apa yg pak cik Hasan kita buat?? Dia tengok je mana yg mengeluh dan mana yg sabar..

Bila bas tu sampai, diorang pun naik la kan.. Bila dah naik, air-cond bas la plak tak de.. Dah la tadi tunggu punya lama, panas pulak tu, dalam bas pulak ta ada ar-cond.. Mcm biasa, pak cik Hasan just tgk dan perhatikan je mad’u2 dia mengeluh..

Then, pastu tiba2 bas tu xbawak diorang ke tempat rehlah tu.. Memang jauh dari expectation mad’u2 pak cik Hasan la.. Kenapa bas tu xpergi tempat tu?? Pak cik Hasan suruh. Kenapa?? Then, Pak cik Hasan terang la dekat mad’u2 dia yg dia nak tarbiyah mad’u2 dia agar boleh bersabar dalam segala situasi.

Kaitan antara kisah ni dgn ayat 216 dan post anta, satu je. Segala-gala yg berlaku ada hikmahnya. Setiap kejadian yg berlaku dekat kita ada pengajaran dan tarbiyah yg Allah nak bagi dekat kita. Terserah pada kita sama ada dapat serap atau tidak tarbiyah Ilahi itu.

Mungkin anta rasa macam “poking the head of that people with thousands of jarum peniti.” Tapi, kalau anta sabar, anta akan cakap ini tarbiyah Allah kepada anta. Mana yg lagi penting? Perasaan kita atau kesan dari tarbiyah Allah??

Sama2 kita renungkan kembali setiap perkara yg kita lakukan. Bermuhasabah dan berbaik sangkalah dgn Allah, sebab Allah tak jadikan sesuatu perkara dengan kebetulan.
Sekadar pandangan, dan tak semestinya betul, kan?? Pandai2 la nak ikut atau tak. =)

The Skatemusicianer said...

I truly believe God loves everyone...but humans do make mistakes, some of them seem very cruel..

Friends..I remember one time in my life when I really valued them, but I realise that we need to be ready for our friends to disappoint us. Itulah fitrah hidup kan?

So I choose to rely on my faith. He is the only one who won't disappoint.

Nice blog, this is my first comment to you! take care, and see you in Cendana..hehe..

natasya azwin said...

salam miki
hurmm..
luahan rasa?
anta taknak ana send pape mesej bout friend la neh??
ok
my pleasure then..
bukan semua orang perfect..
jgn mengharapkan kawan yang baik jika kita tak berusaha dulu untuk menjadi seorng yang baik..ana tak maksudkan anta bukan seorang kawan y baik...
hanya ingin mengingatkan anta..
bukan semua orang akan jadi seperti yang kita harapkan
ukhwah fillah...
c u tomorrow
insyaALLAH
salam

Fatimahzahra said...

mirul what the heck happened???

amirul said...

in the state of disorder..
ngee....totally pissed off maser tulis post nie..sori~

"Lihatlah kepada apa yang dikatakan, jangan lihat kepada siapa yang berkata," - Saidina Ali k.w

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails