Tuesday, February 3

Niat ye tuan2....

Salam alayk..
setelah agak lama x update blog, maka terfikir pulak satu bnda yg pnting dlm hidup nie..
yakni..

NIAT.

kerana apa?

dari amir al- mukminin abu hafs ibn khattab r.a, katanya : aku dengar rasulullah s.a.w bersabda :
hanya segala amalan itu dengan niat dan hanya tiap-tiap seorang apa yang diniatkan. maka barangsiapa hijrahnya kepada Allah dan rasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan rasulNya. dan barangsiapa hijrahnya bagi dunia yang ia akan memperolehinya atau perempuan yang ia ingin kahwini, maka hijrahnya kepada apa yang ia berhijrah kepadanya.

itu hadis no 1 dalam hadis40 susunan imam nawawi. da biasa dengar sume ye? maka it's time to apply in life. sbb ilmu tanpa amal ibarat pohon tanpa buah, pepatah arab. pokok, lawa2 cane pon, xde buah mcm agak rugi. sbb x de hasil. pepatah ini disangkal, ya, sbb pokok kalo rendang, boleh jd shade walaupun x de buah. hasilnya, keluar la satu lg pepatah arab melayu, arab yang dimelayukan, di edit, di 'sobek' dlm bahasa kelate nye.. iaitu...

ilmu tanpa amal ibarat kereta tanpa stereng...

means, x guna rr.. keta lawa cane pon, x de stereng x leh nk bwk g maner2.. btol x? btol x?

ok2.. enuf pepatah... back to main point. niat.
kenapa niat itu penting??? based on apa yg sy da belajar kt masjidil muttaqin, lundang, kota bharu kelantan.

fungsi niat :
  1. membezakan adat dengan ibadat - contoh: duduk dlm masjid. duduk tu adat. biasa rr duduk kn? x wat paper.. while tunggu org azan ke, org iqamat ke.. duduk..biasa r.. now, cuba niat iktikaf. ape jd? duduk tu da transform kpd iktikaf, which is a type of ibadat. senang je ye, x yah wat paper, set dlm hati n otak je.. sgj aku iktikaf dlm masjid sunat kerana Allah. da dpt pahala free... so, adat n ibadat basically dibezakan dgn niat.
  2. membezakan taraf ibadat. - contoh: solat. solat ade byk jenis ye x? n byk pelbagai rakaat. subuh 2, zohor 4, asar 4, maghrib 3, isyak 4, tahajud 2, tasbih 4, hajat byk, istikharah 2 n boleh wat byk2... so on n so forth. ok, ape beza solat hajat n subuh, yg paling ketara? niat jugak. niat nk smayang sunat, maka solat sunat la jd. niat nk solat fardu, maka fardu.. fardu n sunat ad darjat dia... so there, sunat n fardu dibezakan dgn niat..

ok, cane nk apply ilmu yg kita belajar td?
betulkan niat...
as in niatkn segala2 bnda kita buat sehari hari tu kerana Allah... senang je.. skang ni kita tekankan fungsi niat yg pertama, beza kan adat dgn ibadat.

now, consider one contoh.. belajar.
kenapa kita belajar? buat apa kita pegi kelas tetiap hari? ade yg kol 8- 4 laa.. buat ape kita bazirkan masa tetiap hari, penat2 bgn awl2, tgu bas, ngantuk2 lg kena dgr lecture? kenapa ye?
mungkin ade org akn jwb, " laa.. nk wat cane, intec wat jadual gtu. ikut je la.."
maybe ade jgak yg kata, "nk belajar rr.. wat medic nie.. phni nk jd doktor.."

baiklah, cuba fikir sket.. kalo kita ditanya cenggitu, apa jwpn kita agaknye ye? hmm..
maka disinilah kita apply kn ilmu hadis yg kita belajar, yg tersebut kt atas td..
hanya tiap-tiap seorang apa yang diniatkan.

jadi, niat lah nk belajar kerana Allah. nk menuntut ilmu kerana Allah. tuntut ilmu tu fardu ain base hadis - menuntut ilmu itu fardu ke atas setiap muslim. jadi betulkn la niat... niat - aku pegi intec, aku pegi sekolah ni nk belajar kerana Allah.. maka insyaAllah, belajar kita hari2 tu bkn lg jd adat, sebaliknya da jadi ibadat...

begitu jgak dgn yg lain nya... makan, tidur, bgaul ngan mmber...

wallahualam..

1 comment:

Penunggang Phoenix I said...

salam ziarah, Amirul Mukmin, the Mr. Pres. of PSC. :)

"Lihatlah kepada apa yang dikatakan, jangan lihat kepada siapa yang berkata," - Saidina Ali k.w

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails